Εξώφυλλα βιβλίων

Με τα εξώφυλλα των βιβλίων ασχολήθηκα από πολύ νωρίς.  Ήδη από τα τελευταία μαθητικά μου χρόνια. Στη διάρκεια των σπουδών μου είχα σχεδιάσει ένα εξώφυλλο για τη γαλλική έκδοση του Εκτός των τειχών του Βασίλη Βασιλικού (V.Vassilikos Hors les murs, François Maspero, Paris 1970). 

Την ίδια εποχή είχα επίσης σχεδιάσει και το εξώφυλλο για το δίσκο Τραγούδια του Αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και για άλλους δύο δίσκους του που κυκλοφόρησαν τότε από το Παρίσι. Έκτοτε έχω συνεργαστεί με πολλούς εκδότες (Κέδρο, Θεμέλιο, Ράππα, Καστανιώτη, Εστία, Ίκαρο, Πατάκη, Μέγαρο Μουσικής, ΜΙΕΤ, Αλεξάνδρεια, κ.ά.) σχεδιάζοντας εξώφυλλα για περισσότερα από διακόσια βιβλία ή ενίοτε και ολόκληρα βιβλία και σπανιότατα εικονογραφώντας.  Οι μακροβιότερες και ευτυχέστερες συνεργασίες μου είναι με τις εκδόσεις «Άγρα» και τον φίλο Σταύρο Πετσόπουλο που κλείνει αισίως τριάντα δύο χρόνια και με τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» (ΠΕΚ) που συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια. 

Πιστεύω ότι η αισθητική και η τυπογραφία ενός βιβλίου είναι αξεχώριστη από την αξία του περιεχομένου του.  Καλλιεργούν και ευφραίνουν τον αναγνώστη αναδεικνύοντας το κείμενο.  Όσοι θεωρούν πολυτέλεια την καλώς εννοούμενη αισθητική φροντίδα στο βιβλίο, απλώς κάνουν κακά βιβλία· αδικούν και τραυματίζουν τα κείμενα. Το νεανικό μου ενδιαφέρον για τη γραφιστική στη δεκαετία του 1960 σύντομα κορέσθηκε λόγω της σκληρής εμπορευματοποίησής της.  Έτσι, στην περιστασιακή αλλά αφοσιωμένη ενασχόλησή μου με τα εξώφυλλα, αποφάσισα να κινηθώ έξω από τους πεπατημένους δρόμους και τις γραφιστικές νόρμες.  Να επινοώ κάθε φορά, για κάθε συγκεκριμένο βιβλίο μια ζωγραφική «επένδυση» που να επικοινωνεί ελεύθερα και υπαινικτικά, καμιά φορά ερμηνευτικά, με το κείμενο.  Όταν ετοιμάζω τη μακέτα ενός εξωφύλλου απλώνω μπροστά μου όλο το ανάπτυγμα: εμπροσθόφυλλο, ράχη, οπισθόφυλλο, αυτιά.  Και τα ζωγραφίζω σαν μια ενιαία επιφάνεια. Φτιάχνω έναν μικρό πίνακα για κάθε βιβλίο.  Αντιμετωπίζω λοιπόν τα εξώφυλλα σαν ζωγραφικές επιφάνειες ισοδύναμες με την υπόλοιπη δουλειά μου.   Την τακτική αυτή άρχισα να την εφαρμόζω στην «Άγρα» και τη συνεχίζω στις ΠΕΚ χρησιμοποιώντας εδώ ενίοτε και τη βοήθεια του υπολογιστή.

Το 1998 εξέθεσα στη γκαλερί «Άστρα» μια πλούσια σειρά από ζωγραφικές μακέτες εξωφύλλων με τον τίτλο Ζωγραφική για βιβλία.  Το 2004 η συγκεκριμένη έκθεση ταξίδεψε στη γαλλική πόλη Caen.  Το 2008, εμπλουτισμένη, παρουσιάστηκε στα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και το 2010, πάλι ανανεωμένη, εγκαινίασε στο Ρέθυμνο το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αλέκος Βλ. Λεβίδης: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Created by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..